Кріплення фасадної теплоізоляції


Важливим є виконати надійне та точне кріплення фасадної теплоізоляції. Однак це складне завдання. З плином часу навіть найміцніші клеї втрачають свою адгезійну властивість, а причиною цьому є – приклеювання теплоізоляційного матеріалу на брудну, не підготовлену, поверхню.

Кріплення фасадної теплоізоляції за допомогою дюбелів забезпечує максимальний захист від поривів вітру та негативного впливу навколишнього середовища. Завдяки цьому експлуатаційний термін утеплювача стає значно довшим, а сама будівля зазнає менше пошкоджень.

 

Стіна будинку – не вітрило

Призначення  дюбелів – захист від сильних поривів вітру. Висока швидкість  повітря, що проходить повз фасад, утворює різницю повітряного тиску  і виникає так звана «сила всмоктування». Як наслідок, теплоізоляція  може відпасти, завдаючи великої шкоди, особливо коли клей вже значно втратив свої адгезійні властивості.

 

Одного лише клею не достатньо

За допомогою дюбелів теплоізоляція надійно кріпиться та не відстає від фасаду. При встановленні, переконайтеся, що обраний вами дюбель підходить для використання для вашого типу стіни (матеріалу, який використаний для будівництва).

 

У разі невпевненості – перевіряйте!

Якщо у вас виникли сумніви з приводу надійності обраного вами дюбеля – проведіть тестовий монтаж. Для цього встановіть один дюбель, та приклавши максимальне зусилля, спробуйте вирвати його зі стіни. Якщо спроба виявилась невдалою, можна бути впевненим, що дюбель підходить.

 

 

 

На що слід звертати увагу

При виборі довжини дюбеля необхідно врахувати товщину утеплювача та стінової конструкції. У випадку перепадів та нерівностей фасаду, слід використовувати дюбелі різної довжини.

Під час монтажу потрібно використовувати свердло відповідного діаметру, також застосовуйте обмежувач  глибини загвинчування, який слід відрегулювати додавши товщину теплоізоляційного матеріалу та довжину дюбеля. Для бетону та  інших твердих будівельних матеріалів рекомендовано використовувати інструмент ударно-обертальної дії, а для пористих будівельних елементів та пустотілої цегли отвір потрібно свердлити за допомогою інструменту тільки обертальної дії.

 

Фактори, котрі впливають на кількість дюбелів

До монтажу дюбелів при кріпленні фасадної теплоізоляції можна приступати лише після повного застигання клею. Суть полягає в тому, щоб в результаті ми отримати надійну та стійку теплоізоляційну систему. Чим вищий будинок, тим більша кількість дюбелів потрібна на один квадратний метр, але на краях та кутах завжди має використовуватись їх більше. Кількість дюбелів, необхідних для закріплення однієї теплоізоляційної плити, залежить від місця розташування та фізичних аспектів будівлі.

 

Важливий достатній розмір притискання до поверхні

Діаметр прижимного диску повинен мати від 60 до 140 мм, тільки так можна отримати потрібну силу притискання. Прижимний диск повинен бути врівень з поверхнею плити, але не заглиблюватися в неї більше ніж на 1 – 1,5 мм. У випадку більшого заглиблення потрібно заповнити це місце, використавши  ущільнюючий матеріал рівнозначний теплоізоляції.

Однак,  є випадки, коли прижимний диск втоплений в теплоізоляцію і, за допомогою спеціального ковпачка виготовленого з ізоляційного матеріалу, закритий. Залежно від типу, дюбель забивається або вкручується.

 

Якщо щось піде не так

Після установки потрібно переконатися, що всі дюбелі надійно закріплені. У випадку, якщо деякі були не правильно встановлені, потрібно їх демонтувати, а отвори що утворилися заповнити теплоізоляційним матеріалом. Новий дюбель перевстановлюється на відстані 10-ти см.

 


Супутні товари